Zgodovina pisave


Logografska pisava-piktogrami je prvo pisno sporočanje in  zapis človeških misli. Razume jih vsak, ne glede na jezik.Iz najstarejših pisav so se do danes ohranile jamske risbe,geoglifi in skalorezi ter preprosti zapisi v slikovni pisavi.
Najstarejše jamske risbe so stare 30 000 let in več.Najdemo jih na večini kontinentov ,najpogosteje predstavljajo velike divje živali, (Npr. konje in bizone ali pa obrise človeških rok, včasih predstavljajo tudi ljudi).

dnbt1hy

Klinopis je vrsta pisave, ki so jo razvili sumerijci v Mezopotamiji. Je najstarejša pisava, razvila se je pred približno 5300 leti.Je bila prva mednarodna pisava.

e5r6smz

Hieroglifi so pisava, ki so jo uporabljali v starem Egiptu. Hieroglife so najprej klesali v kamen, kasneje pa pisali na papirus. Egipčani so verjeli, da je pisavo

izumil njihov bog modrosti Tot.

ecmmtdy

Iz logografske pisave je postopoma nastala zlogovna pisava. Nove besede so bile sestavljene iz dveh ali več besed. Na tak način se je razvila japonščina.

fws8bbh

Nato je nastala abecedna pisava.Najstarejša oblika je abdžad-arabska abeceda. Feničani so iz abdžada izpeljali abecedno pisavo. Iz feničanske abecede se je razvilo več pisav:  hebrejska, arabska in grška.

z5lhmxm

mso-fareast-font-family:Arial”>Latinica je bila pisava starih Rimljanov. Iz latinske abecede so se razvile današnje evropske pisave.Rimljani so uporabljali samo velike črke, male so se pojavile v srednjem veku.

i8n6opt

Bohoričica je bila naša prva prava pisava. Duhovnik in slovničar Franc Serafin Metelko je sestavil metelčico, ki je imela dosti več črk kot jih slovenščina potrebuje. Peter Dajnko pa je ustvaril dajnčico. Ta je bila za pisanje in branje preprostejša od metelčice.

krxol1v

Pisavo, ki jo uporabljamo še danes, je razvil hrvaški jezikoslovec Ljudevit Gaj.Najprej so jo uporabljali za zapis hrvaščine (30 črk), nato pa so jo prilagodili še za zapis slovenščine (25 črk)

 3,156 total views,  1 views today