Center konjeniškega športa Celje


Predstavljamo vam Center konjeniškega športa Celje od samega začetka do vrhunskih rezultatov, ki jih dosegajo v svetovni lestvici jahačev.

Kdaj je bil ustanovljen vaš klub Center konjeniškega športa Celje in kakšno je bilo delovanje kluba na samem začetku?
Center konjeniškega športa Celje, ki velja za najsodobnejši tovrstni center v Sloveniji in tem delu Evrope je bil postavljen konec leta 2008, pri čemer so se prvi »prebivalci« naselili v januarju 2009. Že od samega začetka smo se fokusirali v športno konjeništvo, pri čemer dajemo poudarek najmnožičnejši disciplini preskakovanje ovir s konji. Center je namenjen tako športni kot splošni javnosti, katerega cilj je zagotovitev najboljših pogojev za delo in trening ter promocija te izbrane discipline med širšo javnostjo.

celje1Podelitev pokala narodov 2015

Ali se  v  vašem klubu posvečate vsem disciplinam enako  ali imate na kateri večji poudarek? 
Pri nas dajemo poudarek preskakovanju ovir, ki je najmnožičnejša disciplina ter edini šport, ki enakovredno združuje človeka in žival. Večina ljudi, ki ima konje nastanjene pri nas, se ukvarja profesionalno ali rekreativno s preskakovanjem ovir, medtem ko imamo tudi nekaj dresurnih jahačev. Cilj je vsesplošna popularizacija konjeništva, ne glede na disciplino, tako da skušamo portfelj disciplin, ki jim dajemo prednost, povečati.

celje2

Častni krog pokala narodov 2015

Koliko članov imate?
Ožji tekmovalni krog šteje okvirno 20 jahačev, medtem ko širše gledano imamo preko 100 članov, pri čemer so mnogi prostovoljci na tekmovanjih, ki jih organiziramo ali strokovni in podporni sodelavci.

Pri katerih letih je priporočljivo začeti trenirati? Kolikokrat na teden trenirajo otroci?
Prvi stik s konjem je priporočljiv čim prej, predvsem z vidika odnosa do živali, da otroci razvijejo čut, kako ravnati z živalmi. Kar se tiče vpisa v šolo jahanja pri nas, sprejemamo otroke z osmim letom, saj smo ocenili, da je takrat otrok dovolj psiho-fizično razvit, da lahko nadzorovano vodi in upravlja s konjem. Tečaje pri nas v večini izvajamo individualno, s čimer zagotavljamo maksimalno varnost, hkrati pa tudi povečujemo krivuljo učenja. Frekvenca treningov se prilagaja tečajniku, medtem ko običajno trenirajo dvakrat do trikrat na teden.

celje3

Dan odprtih vrat

Kako vzpostavite stik med konjem in mlajšim jahačem, da pride do sinergije pri jahanju?
V prvi fazi s samo pripravo konja za ježo, kako pristopiti do njega in ga opremiti za ježo, medtem ko v drugi fazi vedno v začetni šoli jahanja in začetnem spoznavanju s konjem potekajo razgibalne vaje na konju, katerih namen je, da se jahač sprosti in zaupa konju ter samemu sebi. Najpomembneje pa je, da deluje jahač spoštljivo s konjem, konj pa mu bo to tudi večino časa vračal.

celje4

Dan odprtih vrat

Kateri so vaši trenerji?
V konjeništvu si trenerja izbere vsak jahača sam, razen organizirani treningi za reprezentanco. Pri nas je vodilni trener Tajda Bosio, ki tudi vodi šolo jahanja, medtem ko se sama še vedno zelo aktivno profesionalno ukvarja z disciplino preskakovanje ovir ter tekmuje v Sloveniji in tujini. V letu 2015 je bila drugouvrščena v članski kategoriji na državnem prvenstvu v preskakovanju ovir.

celje5

Tajda Bosio

Kakšen je svetovni in državni uspeh in uspeh vašega kluba? Smo imeli Slovenci kdaj v lasti evropski  svetovni ali še kakšen prestižnejši uspeh?
Ravno zaradi prej omenjenih težav je težko doseči na mednarodnem nivoju relevantne uspehe, saj je potrebno imeti enako kakovostnega konja ob jahaču. V klubu smo dosegli razne stopničke na državnem in evropskem nivoju, tako med članskimi kot tudi mlajšimi kategorijami.

Kakšni so pogoji za vpis v klub in kdaj vpisujete nove člane?
Posebnih pogojev za vpis v klub ali šolo jahanja ni. V primeru, da osebe niso polnoletne, je potrebno soglasje staršev. Nove člane vpisujemo celo leto, saj zaradi velike notranje jahalnice lahko izvajamo treninge ter tečaje v vseh vremenskih pogojih, oziroma letnih sezonah.

celje6

Šola jahanja

Imajo tekmovalci tudi osebne sponzorje ali za to poskrbi klub?
Večina tekmovalcev nima osebnih sponzorjev. Čeprav je to v tujini redna praksa, je v Sloveniji malo težje pridobiti sponzorje za jahače. Klubi in posamezni dogodki pa imajo večje in manjše sponzorje.

Sodi jahanje  med dražje športe?
Vsak šport, s katerim se
tekmovalci ukvarjajo profesionalno, postane drag slej kot prej. Enako je
pri smučanju ali drugih športih, pri čemer je za vsak šport potrebno
investirati nekaj denarja v samo opremo in treninge. Konjeništvo je res
dražje, predvsem z vidika, da konji stanejo več, zato je tudi težje
pridobiti dobre slovenske uvrstitve v svetovnem vrhu, saj v eni točki
sama pripravljenost jahača ni več dovolj, temveč je potreben tudi konj,
ki je enako dobro pripravljen kot jahač- Tovrstni konji pa stanejo
določen denar. V Nemčiji na primer, so rešili ta finančni problem tako,
da država oziroma panožna zveza investira v konje za jahače, ki so potem
last zveze, podobno kot pri smučarjih zveza kupi smuči svojim
tekmovalcem. Medijska pokritost določenega športa pa je jasno povezana z
uvrstitvami, ki jih športniki dosegajo, kar pa je v panogi konjeništvo
malce težje, saj v samem vrhu postane ta šport precej drag, predvsem z
vidika kakovostnega konja.

Od 12. – 15. maja 2016 bo vaš Center konjeniškega športa Celje prvič v zgodovini Slovenije prizorišče najprestižnejšega tekmovanja za nacionalne ekipe na svetu – FEI FURUSIYYA NATIONS CUP. Tekmovanje  bo štelo kot kvalifikator za najprestižnejšo ekipno ligo na svetu.  To pa od vas zahteva ne malo priprav in organizacije.
Res je, v maju se bo prvič zvrstilo kvalifikacijsko tekmovanje, ki jih je samo 20 na svetu. To je resnično dosežek za Slovenijo, saj se s tem uvrščamo v sam svetovni vrh organizatorjev in Slovenijo močno postavljamo na zemljevid konjeništva sveta. Večmesečne priprave že potekajo, saj tekmovanje prenašajo tudi razne nacionalne in mednarodne televizije, na dogodku je tudi VIP sprejem za preko 200 gostov, kjer se redno zberejo razni veleposlaniki in ugledni ter uspešni predstavniki podjetij, hkrati pa vsako leto pripravimo šov program za obiskovalce, kjer se predstavijo uveljavljeni performerji s področja konjeništva.

Predstavljamo vam  Tajdo Bosio, ki sega v sam vrh lestvice svetovnih jahačev!

celje7

 Tajda Bosio Pokal narodov 2015

Konje imate radi od otroštva, kje pa je bil začetek in na katerem konju?
Res je, moje navdušenje s konji se je začelo že zelo kmalu. Prvi stik s konji sem imela v Konjeniškem klubu Celje, nato pa nadaljevala pot po raznih klubih z raznimi konji. Prvi konj je bila kobila Queen, ki jo še zdaj pomnim, saj sem se na njej naučila najpomembnejših osnov ter sva skupaj pričeli s tekmovalnim preskakovanjem ovir.

Kdaj ste začeli trenirati jahanje in kdo je vaš trener?
Aktivno sem začela trenirati okoli šestega leta, tako da je tega zdaj že dobrih dvajset let. Trenutno v Sloveniji nimam trenerja. Obiskujem redna izobraževanja in treninge pri uveljavljenih trenerjih v tujini, predvsem v Nemčiji in na Nizozemskem. 

Ali poleg domačega kluba trenirate še kje drugje?
Pogosto obiskujem tekmovanja v tujini, posledično je tudi smiselno trenirati na drugem terenu, da se konji navadijo razlik v okolju, hkrati pa je vedno potrebno pridobivati novo znanje iz tujine, zato pogosto hodim na treninge k tujim trenerjem ali pa jih povabimo k nam v Center.

celje8

Tajda Bosio in Londonkor – Nations Cup Celje 2015

Ali trenirate in tekmujete samo z enim konjem?
V konjeništvu je praksa, da imajo jahači vedno več konj. Nekaj konj ima jahač v »ujahivanju«, se pravi, da jih od mlajših let navaja in trenira z njim ter ga skuša pripeljati do čim višje stopnje, medtem ko imam sama tri tekmovalne konje, s katerimi tekmujem na različnih nivojih.

Kako navežete stik s konjem, da vas med treningom posluša in uboga?
Stik s konjem se gradi ves čas, potreben je trud z obeh strani, saj imam včasih sama slabe dni, včasih jih ima pa konj. Najpomembneje je, da se jih oba zavedava ter primerno reagirava, saj morava  ob koncu dneva delovati skupaj, kot en živčni sistem, če želiva doseči čim boljši rezultat.

celje9

Tajda Bosio in Londonkor 2015

celje99

Tajda Bosi – sinergija

Ali lahko na kratko opišete kako poteka trening?
Trening se vedno prične najprej z zasedlanjem konja, se pravi ga je potrebno očistiti ter primerno opremiti za ježo. Sledi krajše ogrevanje skozi vse konjeve hode (hod, kas, galop), na kar sledijo razne vaje. Treningi so lahko skakalno ali dresurno usmerjeni, saj je potrebno razvijati tako moč kot tudi elastičnost konja, da se doseže maksimalna učinkovitost na skoku.

Koliko je pri jahanju  pomemben naravni talent in koliko tehnika ter vztrajnost ?
Talent je kot sreča, ne škodi, če obstaja, medtem ko gre veliko, če ne vse, doseči s trdim delom in vztrajnostjo, predvsem slednjim. Potrebno je biti vztrajen, saj konj je živo bitje, ki tudi rabi svoj čas, da se razvije, da se ustvarijo in okrepijo prave mišice, obenem pa mora tudi jahač biti na primernem nivoju konju v smislu tehnike. Oboje je potrebno usklajeno in načrtno razvijati, da se dosežejo najboljši rezultati.

V katerih disciplinah tekmujete?
Sama sem se usmerila v preskakovanje ovir, tako da je to moja glavna tekmovalna disciplina.

celje999

Tajda Bosio Pokal narodov 2014

Ali je za jahanje  pomembnejša fizična pripravljenost ali tehnika in koncentracija?
Splet vsega opisanega je enako pomembno. Najprej mora biti konj primerno fizično pripravljen, nato mora imeti jahač pravilno tehnično znanje, da konja uspešno vodi, medtem ko morata imeti konj in jahač koncentracijo na višku, še posebej, ko vstopita na tekmovalno prizorišče, ko imata minuto do minuto in pol, da naredita najboljši rezultat.

Ali obstajajo kakšne razlike v rezultatih glede na spol?
Konjeništvo je edini šport, izmed 35 olimpijskih disciplin, pri katerem moški in ženske tekmujejo v skupnih kategorijah, se pravi ni ločnic glede na spol, temveč so kategorije oblikovane na podlagi starosti in zahtevnosti tekmovalnega parkurja oziroma tekmovanja. V smislu enakosti lahko konjeništvo zagotovo izpostavimo kot primer dobre prakse v športu in življenju.

Ali se pri jahanju pojavljajo poškodbe, katere so najbolj značilne?
Pri jahanju lahko pogosto pride do poškodb, predvsem pri padcih s konja pri preskakovanju ovir. Najpogostejše so ramenske in poškodbe rok ter nog, tudi glava je pogosto točka udarca, a na srečo je čelada obvezni element, ki prepreči resnejše poškodbe.

Kako poteka tekmovanje? (Kdaj se začne, koliko časa traja, so vmes kakšni odmori  in kako se nanj pripravite, ali je predpisana oprema konja in obleka-oprema jahača)?
Iz tekmovalnega vidika je konjeništvo malce specifično, saj je običajna praksa, da tekmovanja trajajo tri dni oziroma dva zaporedna vikenda. Vsak dan potekajo tekmovanja od jutranjih do večernih ur, pri čemer se razlikujejo po zahtevnosti in kategoriji. Nekatera so za mlade konje, druga so za člane, spet tretja so lahko samo za kvalificirane iz dni prej. Oprema za konja in jahača je predpisana, medtem ko za razliko od drugih športov v konjeništvu ni dovoljeno znamčenje oziroma »branding« opreme, na primer suknjiča jahača ali čelade. Osnovna obvezna oprema jahača je suknjič, jahalni škornji, čelada in bele jahalne hlače. Običajno se jahači diferencirajo po državah s pomočjo barv suknjiča.

Na prostem na tekmovanje verjetno vpliva tudi vreme. Koliko se to pozna pri rezultatih? V katerih primerih prekinejo tekmovanje?
Res je, vreme lahko vpliva, se mora pa vsak jahač zase v večini primerov odločiti, preden gre v skakalni parkur ali bo tekmoval ali ne bo. V kolikor je teren preveč nevaren, da drsi ali nastajajo luže, v sklopu katerih bi se lahko konj ali jahač poškodovala, je smiselno odstopiti, medtem ko se samo tekmovanje redkokdaj prekine, oziroma mora biti zelo močen veter ter zelo močen naliv.

Kakšna je razlika med jahanjem na prostem in jahanjem v dvorani?
Jahanje na prostem je vedno bolj prijetno, še posebej v poletnem vremenu, ko so temperature bolj primerne, medtem ko bistvenih razlik ni. Najpomembnejša je podlaga, na kateri se jaha, da konjeve noge čim manj trpijo ob doskoku ali ob samem treningu, saj se je treba zavedati, da so poškodbe pri konjih pogoste, predvsem zaradi obremenjenosti in slabega terena. Pomembno je tudi, da je v jahalnici dovolj prostora, da lahko več jahačev sproščeno trenira ali jaha, kar pri nas v Celju ni problem.

celje88

Notranja jahalnica Pokal narodov 2015

Katere države so najboljše v konjeništvu?
Na področju
konjeništva so najbolj razvite severnoevropske države, predvsem sever
Nemčije in Nizozemska, medtem ko dobre jahače lahko najdemo po celotnem
svetu, med drugim tudi na Kitajskem ali Japonskem, le da je običajna
praksa, da imajo ti jahači konje nastanjene na Nizozemskem ali v
Nemčiji, kamor hodijo na redne treninge in tekmovanja.
Katere konjeniške discipline obstajajo in kako se med seboj razlikujejo?
Obstaja
šest ključnih disciplin: preskakovanje ovir, dresurno jahanje, vožnja
vpreg, endurance, eventing in reining. Discipline se razlikujejo
predvsem po nalogah, ki jih morata jahač in konj opraviti, včasih so to
spretnostne naloge, včasih je tekmovanje v hitrosti in moči, medtem ko
je vsem disciplinam skupno, da morata konj in jahač delovati kot en
živčni sistem, kot partner drug drugemu in ne nadrejeni-podrejeni.

Katero je najprestižnejše  konjeniško tekmovanje?
Najprestižnejša tekmovanja so ravno tekmovanja za Pokal narodov, katerega med drugim gostimo tudi v Celju maja. Gre se za najprestižnejše tekmovanje za nacionalne ekipe na svetu. Posledično so tudi denarne nagrade najvišje, medtem ko omembe vredni seriji tekmovanj so še Global Champions Tour in konjeniške svetovne igre, ki se zvrstijo vsake štiri leta, medtem ko evropsko prvenstvo poteka vsaki dve leti.

celje888

Parkur Pokal narodov 2015

Kakšni so vaši cilji?
Cilji so vedno višji, saj skušam dosegati čim boljše uvrstitve. V letu 2015 sem nastopila na Evropskem prvenstvu v Aachnu, medtem ko se zdaj že aktivno pripravljam na Evropsko prvenstvo 2017, ki bo potekalo v Goteborgu, hkrati pa veliko tekmujem po tujini, z željo čim višje uvrstitve na FEI Longines svetovni lestvici jahačev.

Centru konjeniškega kluba Celje in Tajdi Bosio  se zahvaljujemo za sodelovanje in želimo čim višjo uvrstitev na FEI Longines svetovni lestvici jahačev, hkrati pa želimo, da se vam uresničijo želje, ki jih pričakujete  od 12. 15. maja 2016 ko bo vaš Center konjeniškega športa Celje prvič v
zgodovini Slovenije prizorišče najprestižnejšega tekmovanja za
nacionalne ekipe na svetu – FEI FURUSIYYA NATIONS CUP.

celje77

 1,502 total views,  2 views today