Društvo namiznega nogometa BLISK


Pogovor s predsednikom društva DNN Blisk Boštjanom Tomanom, ki je hkrati tudi državni prvak v namiznem nogometu.

Kdaj se je začel moderni namizni nogomet in kdaj je bil ustanovljen prvi  klub v Sloveniji? Kdaj je bil ustanovljen vaš klub DNN Blisk? Prvi klub v  Sloveniji je bil ustanovljen leta 2004, imenoval se je Eclipse. Klub nikoli ni  vstopil v Zvezo namiznega nogometa Slovenije. Začetki društva Blisk pa  segajo v leto 2006.

Katere države so najboljše v namiznem nogometu? Belgija,Nemčija,Amerika,Avstrija,Francija…
Katere vrste namiznega nogometa obstajajo in kako se med seboj razlikujejo? Iz katerih materialov so narejene mize in  dodatna oprema, ki se uporablja pri igri? Mize so po večini izdelane iz različnih vrst lesa, velikokrat imajo steklene podlage ter kovinske ročke s plastičnimi igralci. Dodatna oprema pri igri so masterwrap trakovi (podobni kot pri tenis loparjih) za boljši oprijem, usnjene rokavice (kot jih uporabljajo pri golfu). Uradne mize,  na katerih se igra namizni nogomet,  so Garlando, Tornado, Bonzini, Leonhart, Roberto sport.
Ali se lahko uporabljajo novi materiali ali jih mora najprej dovoliti Zveza namiznega nogometa? Vse mize,  na katerih se lahko igra mednarodna tekmovanja , mora potrditi svetovna zveza ITSF, na njihovi spletni strani tudi najdemo vse podatke. Slovenska zveza pa ji pri vseh novostih sledi.
Zakaj namizni nogomet ni bolj medijsko podprt?  Mislim, da so problem finance ter mnenja medijev, da je to še vedno gostilniška zabava.

Vprašanja o klubu

Ali se  v  vašem klubu posvečate vsem disciplinam enako  ali imate na kateri večji poudarek?  Vsem enako, seveda pa imata  na tekmovanju večji poudarek disciplini : odprto posamezno (to pomeni, da se na tekmovanje lahko prijavijo vse kategorije igralcev; tako lahko boljši igralci tekmujejo proti slabšim itd.) in odprto dvojice.
Koliko članov imate? Ste med večjimi v Sloveniji? Ob državnem prvenstvu imamo cca. 25-30 članov in smo tako tretji po številu članov.
Pri katerih letih je priporočljivo začeti trenirati in kolikokrat na teden trenirate? Mislim, da okrog desetega leta. Seveda pa ni nič narobe, če začnete prej in tudi prepozno ni nikoli (saj svetovni podprvak šteje  čez 60 let).
Kateri so vaš vzorniki?  Vzorniki pa so igralci Frederico Collignon (največkrat svetovni prvak),Oliver Vilim, Billy Pappas, Jamal Allalou.
Kakšen je največji uspeh vašega kluba? Smo  državni KLUBSKI PRVAKI.

blisk1

foto: Garlando wcs 2015

blisk2

     foto:  A liga 2011

Kateri so trenutno vaši najboljši tekmovalci in njihovi najboljši uspehi? Boštjan Toman (državni prvak v kategoriji  odprto posamezno, večkratni podprvak v odprto dvojice), Roman Klopčič (večkratni mladinski prvak, večkratni podprvak v odprto dvojice, Matevž Jeras, Rok Å oštarič (prvaka v odprto dvojice2014). Državni KLUBSKI PRVAKI, zgoraj napisani ter Fabjan Leskovec, Rok Slapnik, Luka Trdin, Aleksandar Djukič, Emil Å tirn, Robi Lipušček ter Tjaša Kogovšek (vsi, ki so zastopali klubske barve na državnem prvenstvu 2015 na Bledu)
Kakšni so pogoji za vpis v klub in kdaj vpisujete nove člane? Veliko dobre volje, ostalo pride samo.  Vpisujemo skozi celo leto.

blisk3

   foto: Dunaj

Želite izpostaviti katerega izmed vaših sponzorjev? Sponzorjev ne bomo izpostavljali, se pa zahvaljujemo vsem, ki so nam kakorkoli pomagali. Občini Lukovica pa se zahvaljujemo, da se lahko redno prijavljamo na razpise, saj si s tem lahko pomagamo pri članarinah v zvezo namiznega nogometa ter tako tudi posledično v svetovno zvezo. Tako lahko tudi nastopamo na vseh mednarodnih tekmovanjih.
Imajo tekmovalci tudi osebne sponzorje ali za to poskrbi klub? Osebnih sponzorjev ni,  tako si vsa tekmovanja v tujini plačujemo sami.  Tudi, ko igramo za reprezentanco.

Vprašanja za državnega prvaka v namiznem nogometu Boštjana Tomana.

blisk4

foto: Å tubenberg

Koliko časa posvečate treningu? Treningu posvečam svoj prosti čas (2krat tedensko, cca 2 uri)
Kdaj ste začeli trenirati namizni nogomet? Ob ustanovitvi kluba, torej 2006.
Ali lahko na kratko opišete kako poteka trening? Na treningu se učimo določenih podaj ter strelov (vall pass, snake, pin, pul…). Večinoma pa igramo drug proti drugemu.
Koliko je pri namiznem nogometu pomemben naravni talent in koliko tehnika ter vztrajnost ? Naravni talent je velik plus, vendar brez vztrajnosti in piljenja tehnike tudi to ne koristi.
Kakšni so vaši najboljši uspehi ? Državni prvak odprto posamezno,  večkratni podprvak v odprto dvojicah (soigralec Roman Klopčič), 17. mesto Wcs-Dunaj, 9 .mesto (semipro dvojice z Roman Klopčič)
V katerih disciplinah tekmujete? V vseh,  katerih se lahko udeležim.
Kakšen je vaš osebni uspeh? Moj največji uspeh je osvojitev naslova državnega prvaka.

blisk5

   foto: člana kluba Blisk

Ali igrajo namizni nogomet tudi ženske,  ali so rezultat izenačeni z moškimi? Da in ja. V bolj razvitih državah je marsikatera, ki te lahko premaga.
Kako pogosto hodite na tekmovanja? Udeležujem se vseh društvenih turnirjev, ki jih je okoli pet na leto. Udeležujem se tudi državnih turnirjev (cca. 10 turnirjev na leto).  Vsako leto obiščem tudi WCS Garlando (svetovno prvenstvo, ki se igra na mizi Garlando – najljubša miza našega društva).
Kako poteka tekmovanje ?(Kdaj se začne, koliko časa traja, so vmes kakšni odmori in kako se nanj pripravite?) Turnirji se po navadi začnejo okoli 10.00 zjutraj in trajajo več kot 12h. Med turnirji na izpadanje so večji premori.  Med vsako tekmo pa imaš na voljo tudi dva polminutna odmora. Pred turnirjem se trudim opraviti kakšen trening več kot po navadi.
Katero je najprestižnejše tekmovanje?  Svetovno prvenstvo ter wcs turnirji,..
Kakšni so pogoji za uvrstitev na večja tekmovanja kot je svetovna prvenstva? Na svetovno prvenstvo se lahko uvrstijo državni prvaki v vseh kategorijah (kategorije odprto posamezno, odprto dvojice,  ženske posamezno, ženske dvojice, mladinski prvak do 18 let, nad 50 let).
Kakšni so vaši cilji? Ponoviti letošnje uspehe, postati državni prvak v dvojicah, uvrstitev med 32 na svetovnem prvenstvu v Hamburgu 2017.

Za vaše sodelovanje se vam zahvaljujemo in vam želimo veliko uspeha na vaši športni poti.

 

 

 

 

 1,366 total views,  2 views today