Trenirajte intervalne treninge z lastno telesno težo


 

Da b7_5_-vadba-odrasli1-300x2251i izgubili odvečno telesno težo in oblikovali postavo, vam ni treba hoditi v fitnes na trenažerje. Raje delajte z lastno telesno težo in učinek bo veliko večji. Pravzaprav raziskave kažejo, da s svojimi štirimi okončinami ter z močno voljo, da potisnete telo do meje zmožnosti, dokazano pokurite več kalorij kot karkoli drugega.
V raziskavi (Human Performance Laboratory at the University of Wisconsin-La Crosse) je sodelovalo 16 fit odraslih, ki so sodelovali v 20 minutnem treningu z lastno telesno težo. Delali so različne vaje kot so: skleci, počepi, izpadni koraki, itd. Udeleženci so v povprečju pokurili 15 kalorij na minuto, skoraj dvakrat več kot med daljšim tekom.
Ključ do take intenzivne porabe kalorij se skriva v vloženem naporu. Trenirati morate tako, da se počutite izmučene po koncu vadbe. Če zadnje ponovitve ne delate s tresočimi rokami ali nogami, potem ne delate dovolj učinkovito in ne porabljate kalorij dovolj intenzivno. Tak učinek lahko dosežete, če trenirate visoko intenzivne intervalne treninge, ki vključujejo intervale visoko intenzivnega napora, ki mu sledijo kratki odmori. Intervali so kratki, dolgi 4 do 5 minut. Znotraj intervala delate vaje dolge cca. 20 sekund, ki jim sledi počitek 10 sekund. Toda zavedati se morate, da detajli: koliko ponovitev, setov, počitka, kako velika je obremenitev, ne štejejo nič, če se ne potrudite dovolj in ne greste med treningom do konca!
Pri teku lahko samo določen čas tečete pri določeni hitrosti, nato vam zmanjka energije (dosežete anaerobni prag) in morate upočasniti. Če delate visoko-intenzivne intervalne treninge pomikate anaerobni prag višje. Gre za pospeševanje anaerobnega metabolizma. Zato športniki trenirajo intervalne treninge.
Za vse, ki ste športno in gibalno aktivni oz. tečete, kolesarite, plavate, hodite, je priporočljivo izvajati intervalne treninge z lastno telesno težo dvakrat na teden. Pridobili boste na moči mišic, utrdili boste sklepe, vezi in kosti ter izboljšali boste kondicijo, saj so vaje celostne. To pomeni, da utrjujete celotno telo ne samo na mišični osnovi, ampak tudi na srčno-žilni ter respiratorni, medtem ko na trenažerjih v fitnesih delate izolirano, mišico za mišico. Celote ne povezujete, kar je velik minus tovrstnih vadb. Več o intervalnem kondicijskem treningu na: http://zdravozivi.si/sport-in-rekreacija/

 

 

29_9_-vadba-odrasli1       feb_vadba-odrasli1        29_9_-vadba-odrasli1      27-10-vadba-odrasli1

 

dr. Veronika L. Dolenc, prof. šp. vzg.
veronika.dolenc@zdravozivi.si
http://.si/

 590 total views,  1 views today