Maja Per , državna prvakinja na 2000 m, uvrščena v slovensko državno reprezentanco


Predstavljamo vam mlado, obetavno tekačico Majo Per iz Blagovice.

Sem Maja Per, stara sem 14 let (2002) in sem učenka 9. razreda OŠ Janka Kersnika Brdo. Živim v Blagovici in treniram atletiko pri Atletskem klubu Domžale. Vpisati se nameravam v Gimnazijo Šiška, ki je gimnazija znanja, športa in sodelovanja. V panogi atletike treniram tek na srednje razdalje na stezi, gorske teke, krose in maratone. Pri teku na stezi tekmujem največkrat  na daljše razdalje, to so teki na 1000, 2000 in 3000 m.

Si članica Atletskega kluba Domžale. Koliko let že treniraš v AK Domžale in kaj vse treniraš?
Članica AK Domžal sem že 7 let in treniram tek, v preteklosti pa sem tekmovala tudi v skoku v daljino.
Kolikokrat tedensko treniraš in koliko kilometrov pretečeš?
Treniram 2-3krat tedensko. Tedensko število pretečenih kilometrov je odvisno od prihajajoče tekme in  vključujoče kondicijske priprave; odvisno na kakšno tekmo se pripravljam. Velika razlika je, če se pripravljam na tekmo na 1000 m ali na 3000 m. To pomeni da pretečem od 4 do10 km.
Kdaj in kaj je bilo vzrok, da si se odločila za tek?
Za tek sem se odločila zato, ker sem že v mlajših razredih, ko smo imeli kakšno šolsko tekmovanje, prehitevala fante in punce. Zato sta me ati in mami vključila v AK Domžale in od 2. razreda naprej obiskujem treninge tam.
Kdaj in kje si prejela prvo nagrado za tek?
Svojo prvo pomembnejšo nagrado za tek sem prejela pri starosti 8 let, ko sem uspešno pretekla 8 km in zmagala – Gorski tek na Špilk leta 2010.
Glede na veliko dobrih dosežkov, naštej  najodmevnejše na tvoji dosedanji športni poti?
Najodmevnejši dosežki so:

DRŽAVNA PRVAKINJA V KROSU (MARIBOR-2016),

maja-maribor
2x KRAT DRŽAVNA PRVAKINJA V SKUPNEM SEŠTEVKU V GORSKIH TEKIH (2015,2016),

maja-sm

Tek na Šmarno goro

maja-gorski-tek
DRŽAVNA PRVAKINJA NA 2000 M IN UVRSTITEV V REPREZENTANCO,

maja-ptuj
3 X DRŽAVNA PRVAKINJA NA LJUBLJANSKEM MARATONU (2014, 2015, 2016),

maja-lm2016
ABSOLUTNO 2. MESTO NA DM TEKU (2016),

maja-dm
DRŽAVNA PRVAKINJA V DOLGIH TEKIH.

maja-ptuj

Zmaga na državnem ekipnem prvenstvu – 2000 m

maja-3000m

Zmaga na gorskem teku – tek na Čaven

 

maja-tek-na-caven

Teka na Čaven

maja-3000mx

Zmaga na 3000 m

 

Ali ti je ostal kakšen tek v posebnem spominu, mogoče  zaradi neljube prigode med tekom?

Najbolj so mi ostale v spominu vse tekme na Ljubljanskem maratonu, DM tek, tekme, kjer sem postala državna prvakinja, ter teki na Šmarno goro v letih 2013, 2015, 2016, kjer sem poleg medalje prejela še 7 kg težko čokolado.

Lani si tekaško sezono zaključila z dvema zmagama na Prvenstvih Slovenije za osnovne in srednje šole. Bila si najhitrejša na PS za osnovne in srednje šole v gorskem teku na Smledniku, nato pa še na uličnem teku v Ljubljani, kjer si slavila v sklopu Ljubljanskega maratona med učenkami sedmih razredov. Opiši, prosim,  razliko med gorskim in uličnim tekom.
Razlika med gorskih in uličnim tekom je v tem, da so gorski teki veliko težji zaradi vzponov in spustov – tu potrebuješ vzdržljivost;  pri uličnih mi je pa všeč vzdušje na ulicah- tu pa se zahteva predvsem hitrost.
Marca letos si  se izkazala v blatnem krosu v Gorici pri Slivnici, kjer si med pionirkami v kategoriji U16 tekmovala z leto starejšimi atletinjami in si pritekla srebrno medaljo. Kakšna je težavnost blatnega teka?
Proga letošnjega krosa v Slivnici, je bila zelo težavna: blato, mokra trava, ogromne luže… Ampak razmere so bile za vse tekačice enake. Tekma  je bila zelo zanimiva, saj je bila prvi pokazatelj dobre zimske priprave in forme na začetku sezone. Na tekmi sem premagala veliko dobrih, že uveljavljenih starejših tekačic.
Maja si zasedla 2. skupno mesto na DM teku, konec septembra si postala državna prvakinja na 2000 m z novim klubskim rekordom ter dosegla uvrstitev v slovensko državno reprezentanco. Ali je uvrstitev v slovensko državno reprezentanco spremenilo način tvojega treninga?
Z uvrstitvijo v reprezentanco se mi treningi niso spremenili saj z njimi nisem pretiravala niti prej, niti po uvrstitvi v reprezentanco.
Kako ti uspeva vse  dosežke, tekmovanja, treninge uskladiti s tvojimi šolskimi obveznostmi?
S šolo nimam velikih težav in nimam skrbi glede vpisa v srednjo šolo, saj sem bila do zdaj vsa leta odlična in mislim, da tudi v 9. razredu ne bom imela težav.
Kaj počneš, katero glasbo poslušaš, ko imaš prosti čas, če ga sploh kaj imaš?
Prosti čas se vedno najde, med tem časom poslušam največ pop glasbo, včasih pa tudi druge zvrsti.
Si mlada in perspektivna. Kakšni so tvoji načrti, kaj bi rada dosegla v prihodnosti?
Želim si vidnejših rezultatov, tako doma kot v tujini. Vendar pa to za seboj potegne velik finančni zalogaj, ki je sedaj predvsem na starših. Upam, da jih bom s svojimi rezultati tudi v prihodnosti tako razveseljevala.
Za sodelovanje se ti zahvaljujemo in ti želimo veliko uspeha na tvoji športni poti.

 1,938 total views,  1 views today