Tek brez bolečin in poškodb


tek-gorenjska

Zakaj tečemo? Ker nam paše. Ker se s tekom znebimo stresa. Ker uživamo v gibanju v naravi. Ker želimo izgubiti odvečne kilograme. Ker želimo pridobiti kondicijo. Ker nas tek osrečuje. Ker nam daje energijo. Ker je to neke vrste meditacija. … Toda, tek zna biti pravi pekel, če smo poškodovani ali če nas med tekom kaj boli.
Če želimo teči vse življenje, moramo vedeti, da nas bo prekomerno ponavljanje določenega giba/teka pripeljalo do obrabe sklepov in poškodb, če bomo samo tekli. Zato moramo za naše mišice, tetive, sklepe, kosti, poskrbeti še dodatno.
S tekom utrdimo močno kinetično verigo. Ko tečemo, se gibamo celostno – vsaka mišica, tetiva, sklep, kost opravlja svojo funkcijo v točno določenem zaporedju in posledično ustvarjamo tekoče gibanje. Stopala, goleni, kolena, kolki, spodnji del hrbta, trup, roke, ramena, vrat in glava so vsi del kinetične verige. Če en del ne opravlja svoje funkcije, to čutimo kot neko motnjo v gibanju kinetične verige na dol ali na gor. S ponavljanjem napačnega giba pa lahko pride do bolečine in poškodbe. Če poskrbimo za naše telo, tako da utrdimo vse člene kinetične verige ter poskrbimo za gibljivost celotnega telesa, bomo ostali močni in tekli brez bolečin.
Kako utrditi kinetično verigo? Treningi na trenažerjih v fitnes centrih so strel v temo. Če sedite na napravi in potiskate utež, utrjujete samo določeno mišico ali mišično skupino. Trening teka je trening kinetične verige. Pri delu na vrtu, gospodinjskih opravilih,… dela celotno telo. Veste koliko mišic dela simultano in se hitro odzove, da ustvarite lepo in tekoče gibanje? Zato morate utrjevati mišice celotnega telesa z gibanjem, ki posnema gibe iz realnega življenja t.j. teka. Temu pravimo funkcionalni trening moči (http://zdravozivi.si/sport-in-rekreacija/ ). Močne mišice podpirajo ranljive sklepe. Močne mišice so utrjeni in stabilni sklepi. Stabilni sklepi so zdravi sklepi in pomenijo manj poškodb.
Del treninga je tudi regeneracija in sprostitev, zato ne pozabite na dovolj spanja in počitka.
Pa na dober tek!

 

dr. Veronika L. Dolenc, prof. šp. vzg.
veronika.dolenc@zdravozivi.si
http://zdravozivi.si/

pes-in-tek

povodec-za-tek-loomp-rdec-kolo-800x6001-600x600

 606 total views,  1 views today