Pogovor s skakalcem Juretom Močnikom iz Trzina


Želimo vam predstaviti mladega, obetavnega smučarskega skakalca Jureta Močnika, člana Smučarsko skakalnega kluba Mengeš. Njegov intervju iz leta 2015 primerjamo z dosežki v letu 2016.

Rezultati doseženi v letu 2016

jure-mocnik8

 

Slišati je, da se  razvijaš v vrhunskega skakalca, (do 15 let) saj si letos podaljšal svoj osebni rekord skaklnice iz lanskega 108 m na 125 m. Kako ti je to uspelo, s spremembo načina treninga, ali z večjo  predanostjo temu športu?

To, da mi je uspelo podaljšati moj osebni rekord je seveda odvisno vse od treninga. Veliko moram delati na moči (kondijciski treningi) na gibljivosti in seveda tudi na tehniki pri skokih na skakalnici.

Boljše tekmovalce je  Smučarska zveza Slovenije povabila na tridnevne priprave v Planico. Med njimi si bil  tudi ti.

Na pripravah v Planici sem bil tri dni. Dan pa je potekal tako, da smo imeli zjutraj najprej jutranjo telovadbo, potem pa smo šli na zajtrk. Po zajtrku smo imeli pol ure počitka. Po počitku smo šli na skakalnico kjer smo skakali do kosila. Po kosilu smo imeli zopet malo počitka nato pa smo odšli  na skakalnico. Zvečer smo imeli še en trening v telovadnici, po treningu pa je bila večerja in spanje.
jure-mocnik-7

30. julija si se preizkusil na 80 metrski napravi v Hinterzartnu za mladinski pokal FIS, na kateri je nastopila večina najboljših asov na svetu. Premagal si 45 najboljših tekmovalcev do 15 let iz štirinajstih držav.

Na tekmo v Hinterzartnu sem se moral najprej kvalificirati v Sloveniji, prav tako so morale narediti tudi druge države. Kvalificirali smo se prvi štirje. V Hinterzartnu smo imeli dva treninga na skakalnici, potem pa smo imeli tekmo. Ko sem zvedel, da sem zmagal sem bil zelo vesel, če prav se te zmage še nisem zavedal takoj.
jure-mocnik-6

Kakšna tekmovanja  te čakajo to sezono?

To leto imam tekmovanja na podoben način kot lani.

Kakšni so tvoji cilji?

Moji cilji so, da tehniko še izboljšam in, da ostanem na vrhu v svoji kategoriji.

 

Celotni intervju iz leta 2015!

Ali se nam lahko predstaviš?

Sem Jure Močnik,  kmalu bom dopolnil 14 let.  Živim v Trzinu, kjer obiskujem osnovno šolo. Hodim v osmi razred. Ob prostem času rad kaj ustvarjam, vsekakor pa ljubim zimo in zimske športe. Ukvarjam se s smučarskimi skoki. Ta šport mi je zelo všeč, ker imam že od majhnega rad stvari, ki letijo in zato me je ta šport tudi navdušil.

jure-mocnik1

Kateri so tvoji največji dosežki?

Lansko leto sem bil na državnem prvenstvu drugi. Če bi doskočil v telemark, bi se veselil naslova državnega prvaka. V skupnem seštevku poletne sezone sem bil tudi drugi. Lani smo imeli kvalifikacije, na katerih se je bilo potrebno kvalificirati med prve štiri za  mednarodno tekmovanje v Ruhpolding in Hinterzarten. Bil sem uspešen in sem na tekmovanju  osvojil 5. in 11. mesto. Sedaj se mi je pričela že zimska sezona. Imel sem že prvo tekmo v Žireh, kjer sem osvojil 2. mesto in za prvim zaostal za komaj 2 desetinki.

jure-mocnik3

jure-mocnik4

Zakaj treniraš prav v SSK Mengeš ?

Ta klub mi je najboljši zato, ker je blizu mojega doma in ima zelo dobrega trenerja Aleša Selaka. Treniral je Roka Benkoviča, Matjaža Pungertarja in Anžeta Laniška, vsi ti skakalci so odlični.

V klubu si precej priljubljen.

V klubu smo vsi med seboj zelo dobri prijatelji, držimo skupaj, navijamo drug za drugega, vzdušje je zelo dobro.

Za katero selekcijo skačeš? Kdo so tvoji trenerji?

Skačem v selekciji dečkov do 14 let. Moj najboljši trener je Aleš Selak, ker me uči že od začetka in tudi zaradi njega sem postal dober, on pa mi pri tem na vse načine pomaga.

jure-mocnik-trener

Kakšno je vzdušje na treningih, tekmah?

Veliko staršev gre zraven na tekme in navijajo za nas vse, ki smo v istem klubu.

Koga bi izpostavil v klubu kot svojega vzornika, ki je dejaven ali pa je morda že končal  s skoki?

V našem klubu sta mi vzornika Matjaž Pungertar in Anže Lanišek, pa seveda tudi Rok Benkovič, ki je s skoki že prenehal.

Kaj te je navdušilo, da si se pričel ukvarjati s tem športom?

To je bilo leta 2010, ko smo šli prvič v Planico gledat polete. Takrat nisem imel pojma o tem športu. Ko sem gledal, kako jadrajo po zraku, sem se takoj navdušil, zato sem tudi začel trenirati. Tega športa ne bi zamenjal za nobenega drugega.

Koliko časa že treniraš skoke?

Skoke treniram 5 let in pol.

Kako uskladiš treninge, šolo, druženje s sošolci in družino?

Če imam trening med šolo, se pozanimam pri sošolcih,  kaj so delali. Od sošolcev preslikam, kar so pisali. Drugače pa najprej naredim nalogo, grem na trening in potem se učim. Za družino  in prijatelje si vedno vzamem čas.

Kako so sestavljeni treningi? Koliko treningov imaš tedensko? Treniraš tudi individualno?

Kondicijski trening je vedno v ponedeljek, ostale dni v tednu gremo na skakalnice. Včasih imamo po skakalnem treningu še kondicijski trening. Treniramo vsak dan v tednu,  če je tekma  v soboto in nedeljo, potem podaljšamo trening.

Kje trenirate?

Kondicijske treninge imam v ponedeljkih v osnovni šoli Mengeš, lahko pa tudi pri skakalnicah v Mengšu. Skakat pa gremo v druge kraje, ker je skakalnica v Mengšu zame že premajhna.

Pri treningih te podpira in spodbuja družina.

To vsekakor drži.  Včasih, ko mi ne gre dobro, mi rečejo:« Saj bo, vemo, da ti bo uspelo.« Najvažnejše pa je, da me starši lahko peljejo na treninge. V  nasprotnem primeru ne bi mogel trenirati, saj moram na trening prinesti smuči, katere so trenutno dolge 246 cm, skakalni dres, skakalne čevlje i.t.d.

Kdo je tvoj vzornik v skokih?

Moj najljubši skakalec je Peter Prevc. Zelo rad ga gledam, ker vidim, kako je skoncentriran na skok.

jure-mocnik5

Si mlad in perspektiven.  Kaj bi rad dosegel v prihodnosti?

Moj cilj je, da bi bil odličen smučarski skakalec in da bi nekoč prišel v sam svetovni vrh.

Kako se sproščaš po napornih treningih?

Včasih se sprostim, sicer pa je treba vsak dan delati vaje za gibljivost, te vaje so zelo pomembne tudi za ta šport.

Ali si zaradi skokov prepoznaven v šoli?

Da, v šoli skoraj vsak dan slišim, da reče kdo: »Poglej,  ta je pa skakalec!« Velikokrat me kaj sprašujejo o tem športu.

Koliko si skočil najdlje?

Trenutni rekord imam v Kranju na KS 100  108 m.

 997 total views,  1 views today