Pogovor z judoistom Nikom Purnatom iz Loke pri Mengšu


Intervju iz leta 2015 primerjamo z močno povečanimi dosežki v letu 2016.

Konec julija si odšel na judo priprave?

Kot vsake priprave, sem se tudi teh zelo veselil. Imeli smo jih konec julija, trajale so 5 dni. Imeli smo treninge 2 krat na dan in veliko borb.Poleg teh priprav, sem se udeležil tudi  naslednjih priprav, ki so bile konec decembra v Ljutomeru.

V začetku novembra si se udeležil mednarodnega turnirja Kikinda v Srbiji? Koliko držav je tekmovalo in katero mesto si dosegel?

Tekmovali so judoisti iz približno desetih držav. Na koncu sem zasedel 3. mesto. Po tekmi smo tam tudi prespali in imeli naslednji dan še en trening. To je bilo do sedaj zame najbolj oddaljeno tekmovanje.

Nik Kikinda

Kikinda 3. mesto

12. in 13. novembra, je v Slovenj Gradcu potekalo veliko mednarodno tekmovanje KOROŠKA OPEN! V konkurenci 33 držav, kjer tekmuje preko 1000 judoistov si nastopal v svoji konkurenci U14 v kat. do 55 kg. Katero mesto si dosegel in kratek opis tekmovanja?

Nik sg.3

Slovenj Gradec bronasta medalja

Nik Koroška 3. mesto

Slovenj Gradec 3. mesto

Na to tekmovanje smo se dolgo pripravljali, saj je eno največjih tekmovanj, sploh za mojo starost. Predvajali so ga tudi v živo na youtubu. V svoji kategoriji U14 do 55 kg, sem na koncu  zasedel 3. mesto, ki mi zelo veliko pomeni, saj je bilo zelo malo Slovencev, ki so na tem tekmovanju stali na stopničkah.

Konec novembra si tekmoval v Zagrebu – dosegel 2. mesto, začetek decembra Italija-Trst – 1. mesto? Medalje pobiraš kot za stavo? Kako uskladiš šolske obveznosti in tekmovanja v tako kratkem razmaku, in selitvi iz kraja v kraj?

nik 1. mesto

1. mesto Trst

Kadar vem, da bo konec tedna tekma, se med tednom malo več učim in tako ni problema s šolo. Zavedam se, da moram biti uspešen tudi v šoli, če hočem uspeti v judu. Mi pa večino dneva res vzame šola in pa trening, na katerega grem vedno z veseljem in ga nikoli ne izpustim. 

Tekmoval si za pokale mest, Beltinci, Oplotnica, Šiška, Žiri, Murska Sobota, Koper, Novo mesto, kjer pobiraš samo 1. mesta. Koliko medalj in priznanj si dosegel  več od 15. marca 2016 dalje, ko je bil objavljen tvoj predstavitveni intervju na portalu www.ltgnews.eu v primerjavi z letom poprej.

Težko primerjam ti dve leti, ker takrat še nisem bil celo leto v klubu, treniral sem še v Mali šoli juda, kjer sem imel treninge samo na šoli, le 2-krat na teden in  bile so samo štiri tekme, katere sem vse končal na prvem mestu….šele s septembrom 2015, sem šel v  klub, kjer se je začel pravi trening in tudi več tekem, ampak  takrat se mi je judo klub Bežigrad zdel prevelik preskok, ker nisem bil še pripravljen toliko trenirati, zato sem takrat izbral judo klub Kamnik, ker je bil tudi bližje mojega doma. Tam sem dobil veliko novega znanja, sčasoma pa sem se za judo tako zelo navdušil, da sem bil pripravljen res veliko trenirati, zato sem se odločil, da grem  nazaj v judo klub Bežigrad, ker je velik klub in sem vedel, da imam tam več možnosti za uspeh. Tako sem s septembrom 2016 začel trenirati v Bežigradu.

Z novim letom 2017, pa sem  tudi uradno prestopil v judo klub Bežigrad. Treninge imam 4- krat na teden, pred tekmo tudi 5-krat, moja nova trenerja pa sta Luka Kuralt in Boris Rudaš.

Sem pa to leto pridobil zelo veliko novih izkušenj, dobil veliko medalj ( 4 bronaste, 3 srebrne in 7 zlatih), imel sem kar nekaj tekem tudi izven Slovenije. 

 

Cup Lika 2. mesto

Cup Lika 2. mesto

 

Moji cilji v letu 2017!

Želim se čim bolje uvrstiti na lestvici tekmovalcev za slovenski pokal,  tudi na državnem prvenstvu, ki bo že začetek februarja. Rad bi prišel na stopničke, kajti prejšnje leto mi to ni uspelo, ker sem takrat zbolel. 

Nik pokal

Delček izbora pokalov

Rezultati doseženi v letu 2015

Sem Nik Purnat iz Loke pri Mengšu. Star sem 11 let. Treniram judo in tekmujem v kategoriji  starejših dečkov (U14) do 55kg.

Nik

Kaj te je navdušilo, da si se začel ukvarjati z judom?
Za judo me je navdušila predstavitev na osnovni šoli v prvem razredu in od takrat naprej treniram.

Koliko časa že treniraš?

Treniram 6 let. Najprej sem 5 let treniral na osnovni šoli Mengeš v Mali šoli juda, lansko leto pa sem prišel v Judo klub Kamnik.

Kakšno obleko uporabljaš za treninge in kakšno za tekmovanja?
Pri judu smo oblečeni v kimono, ki se zaveže s pasom, na blazinah pa smo bosi, copate, oziroma natikače pa uporabljamo za pot iz garderobe do telovadnice in sanitarij. Za tekmovanja uporabljam enako kimono, kot jo imam za treninge. Starejši tekmovalci pa imajo vsaj dve tekmovalni kimoni, belo in modro, ki sta potem obvezni na večjih uradnih tekmovanjih in marsikateri ima za trening še tretjo kimono, da bolje obvaruje tekmovalni kimoni.

nik2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kdo je tvoj trener in koliko judoistov šteje Judo klub Kamnik?
Moja trenerka je Janja Lamut, mojstrica juda, ki je bila tudi sama vrhunska tekmovalka v judu, saj ima poleg državnih naslovov še dve evropski medalji in nekaj medalj s svetovnih članskih pokalov. Janja pa ni samo edina trenerka v klubu, ampak tudi v celoti vodi klub. Judo klub Kamnik ima nekaj čez 100 članov, od tega jih vadi v tekmovalnem programu skoraj 40, v različnih starostnih kategorijah. To  je mlad klub, ki obstaja šele 3 leta in sta s prijateljem Domnom, s katerim sta skupaj prišla v klub, med najstarejšimi tekmovalci v klubu. Trenerka Janja ima velike načrte in visoke cilje z nami, mi pa ji popolnoma zaupamo.

nik3

Kako so sestavljeni tvoji treningi in koliko treningov imaš tedensko ter kje trenirate?
Treniram v Kamniku. Ravno ta mesec smo se preselili v novo, lepšo in večjo telovadnico. Treninge imam 3 krat na teden po eno uro in pol, poleg tega imam  vsak teden tudi trening v Ljubljani, pod vodstvom kondicijskega trenerja fakultete za šport, kjer delamo na moči. Nekajkrat na leto imamo tudi priprave, kjer ostanemo nekaj dni in treniramo dvakrat na dan. Vsak trening je  sestavljen iz ogrevanja, učenja novih tehnik in na koncu tudi borb.

Ali obstajajo razlike med ženskim in moškim treningom v judu?
Kolikor jaz vem, imajo enake treninge, se pa mogoče kasneje razlikujejo, a tega sedaj ne morem reči. Največja razlika je v moči, drugače pa ne vidim bistvenih razlik. Pri nas vadimo skupaj s puncami in tudi drugod je tako, le na tekmovanjih  tekmujejo ločeno po spolih. Judo je izmed borilnih športov edini, ki ne uporablja udarcev in v osnovi gre za obrambni šport in verjetno je tudi to razlog, da ni razlik med spoloma, kar se tiče samega treninga.

Kaj je najbolj pomembno pri treningu, moč, tehnika, trik! Ali skupek vsega?
Skupek vsega. Seveda pa je najbolj pomembno predano in trdo delo. Še bolje je, če imaš poleg vsega naštetega tudi naravni občutek za pravi moment za akcijo.

Konec januarja ste trije judoisti iz Kamnika odšli na močno tekmovanje Perfectus cup v hrvaškem Samoboru. Vrnili ste se z odličnimi rezultati in tvojo zlato medaljo. V kateri starostni kategoriji si tekmoval?
V Samoboru sem tekmoval v kategoriji starejših dečkov do 55kg. Najprej smo se stehtali, potem ogrevali, nato pa smo čakali na razpored in na začetek tekmovanja. Jaz sem imel 4 borbe, premagal sem vse nasprotnike, vse z ipponi in tako osvojil zlato medaljo.

nik4

V mesecu februarju ste imeli mednarodno tekmovanje na Ravnah na Koroškem Pokal Guštanj, kjer si dosegel odlično drugo mesto in srebrno medaljo.
Tekmovanja za pokal Guštanj sem se zelo veselil, ker sem vedel, da bomo po tekmi ostali tam še en dan na pripravah in imeli treninge skupaj z drugimi tekmovalci.
Na to tekmovanje, sem se pripravljal tako kot na vsako tekmo in odšel tja z dobrim občutkom. Na koncu sem pristal na drugem mestu, ker me je v finalni borbi za samo eno točko premagal tekmovalec iz Srbije.

Kako pa potekajo borbe v judu?
Najbolj pomembno v borbi je, da prideš do svojega prijema za gard in da nasprotniku vsiliš svojo borbo, drugače se moraš zanašati na svoje protitehnike, kar pa za sabo lahko potegne tudi  kazni za neaktivnost, saj daješ sodniku občutek, da si manj aktiven od nasprotnika. Dobro je vedeti tudi, kaj so nasprotnikove prednosti in slabosti in ali je desničar ali levičar, da potem uporabiš tehnike, ki naj ne bi ležale nasprotniku. Vse to se pomeniva s trenerko Janjo za vsakega nasprotnika posebej. Nato mi daje nasvete tudi med samo borbo, saj je v judu običaj, da trenerji ob blazini ustno pomagajo z nasveti, kar pomeni, da poslušate  japonske izraze metov.

Kdaj in kje imate naslednje tekmovanje?
Naslednje tekmovanje imamo 19.3. 2016 v Murski Soboti.

Kateri je tvoj najvidnejši, najodmevnejši rezultat do sedaj?
Moj zadnji najvidnejši rezultat je prvo mesto na močnem mednarodnem tekmovanju v Samoboru na Hrvaškem. Drugače sem pa najbolj ponosen na svoje štiri pokale, ki sem jih dobil vsa štiri leta zapored za najboljšega tekmovalca na  tekmovanjih Male šole juda.

Kako uspeš uskladiti judo, ki od tebe zahteva vztrajnost, disciplino, točnost in šolske obveznosti?
Judo in šolske obveznosti se da uskladiti. Ko pridem iz šole, naredim nalogo in se učim, potem sledi trening in zvečer, če je treba, še kaj ponovim. Prostega časa pa je bolj malo.

Ali si judo moral kdaj uporabiti, da si se zavaroval, za svojo samoobrambo?
Juda še nisem uporabil za samoobrambo.

Kdo je tvoj vzornik v judu?
Moj vzornik v judu je Urška Žolnir, ker je dosegla vse, kar si judoist lahko želi. Velik vzor pa mi je tudi moja trenerka Janja Lamut, ki mi z veseljem predaja svoje znanje.

Kaj bi rad dosegel v prihodnosti?
V prihodnosti se želim udeležiti čim več tekmovanj in dosegati čim boljše rezultate. Moja želja je postati čim boljši tekmovalec tudi v svetovnem merilu.

Kaj pa pravi trenerka Janja Lamut o Niku?

Od prvega treninga, ki ga je Nik opravil v klubu, sem videla, da se v Niku skriva velik potencial. Tako motiviranega učenca, kot je Nik, je pravo veselje imeti na treningu. Nika v njegovi tudi drugi luči, ko rad kakšno ušpiči, sploh ne poznam. Nik je mlad, obetaven judoist, za katerega boste zagotovo še veliko slišali.

Za sodelovanje se ti zahvaljujemo in ti želimo veliko uspeha na tvoji športni poti.

 

 1,590 total views,  1 views today