Tek na smučeh za stare in mlade


Vedno več ljudi se v zimskem času ukvarja s tekom na smučeh. To ni nič presenetljivega, saj imamo v Sloveniji kar nekaj tekaških stez. Med najbolj obiskane tekaške poti so poti v Ratečah, ki je središče iz katerega na vse strani vodijo tekaške poti, seveda kadar je dovolj snega. Tako lahko tečete vse do Trbiža v Italiji, lahko greste v Planico, kjer je trenutno na novo zgrajen Nordijski center Planica in nadaljujete s tekom do Tamarja ali pa se odpravite iz Rateč v Kranjsko goro ali obratno.

Veseli me, da vidim tudi otroke, ki tečejo na smučeh. Tisti, ki trenirajo, so že pravi mojstri v teku. Na smučkah se otroci vadijo v lovljenju ravnotežja in v drsalnem koraku ter v koordiniranem delu rok in nog. Osebno menim, da se lahko že predšolski otroci postavijo na tekaške smuči in vadijo, vendar je tukaj vprašanje, koliko se bodo resnično zabavali, ker so gibi dokaj monotoni. Lahko se zgodi, da bodo tek na smučeh hitro zamenjali za kaj bolj dinamičnega. Mislim, da je odlično in nujno, da se otroka že v predšolskem obdobju navaja na ravnotežje in drsalni korak. Toda metode, kako to doseči, naj bodo različne in pestre. Zato pride v poštev že zelo zgodaj drsanje in smučanje, spomladi pa rolanje in rolkanje. To so športi, ki jih je dobro predstaviti otroku pred tekaškim smučanjem. Ko otrok dopolni 8 let in že dobro drsa, igra hokej, rola, pa lahko začnete s tekom na smučeh, ne glede na tehniko. Klasična tehnika je bolj počasna in meni osebno manj zanimiva. Drsalna tehnika pa je hitra in resnično imitira drsanje in rolanje. Najprej naj se otrok uči teči brez palic in šele nato, ko drsalni korak res dobro obvlada, mu dajte palice.

Prednosti teka na smučeh so resnično velike in velika investicija v zdravje. Pri teku dela celotno telo, od skočnega sklepa do rok in ramenskega obroča, obremenjeno je srce in dihalni aparat. Ker drsimo, so gibi mehki in tekoči, kar je za tiste, ki imajo težave s sklepi, velika prednost. Če tečete po ravnem terenu, obremenjujete predvsem roke, ramena in trup, ki stabilizira gibe. Če pa tečete v klanec, vključite v gibanje tudi noge, ki se bolj kot je klanec strm, bolj krčijo v kolenih in s tem stegenske mišice in upogibalke kolkov močneje delajo. Tek v klanec je zato izredno učinkovit trening moči in kondicija je prej ali slej tu.

Izkoristite zimo sebi v prid in pojdite uživat v naravo na tekaških smučeh!

 

tek,

 

  1. Veronika L. Dolenc, prof. šp. vzg.

veronika.dolenc@zdravozivi.si

http://zdravozivi.si/

 672 total views,  1 views today